Olen kadottanut lemmikin

Jos olet kadottanut lemmikin,  kannattaa ensimmäisenä lähteä nopeasti katsomaan löytyisikö eläin lähistöltä.

Kysellä kaikilta ohikulkijoilta, ovatko he nähneet lemmikkiäsi. Jos lemmikkiä ei pian löydy, kannattaa tehdä ilmoitus paikalliseen löytöeläinpaikkaan. Oman paikkakuntasi tiedot löydät internetistä, puhelinluettelosta tai numerotiedustelusta.

Jos olet kadottanut lemmikkisi Helsingin, Espoon, Vantaan, Kauniaisen tai Kirkkonummen (*) alueella tai lähellä kyseisten alueiden rajaa, ota yhteyttä meihin. Muussa tapauksessa katoamispaikan alueen omaan löytöeläinpaikkaan. Joka kunnalla on lain mukaan velvollisuus järjestää löytöeläintenvastaanottopaikka.
(*) Kirkkonummen alueen koirat eivät tule meille. Löytökoirat hoidetaan numerosta 040-772 6552.

Katoamisilmoituksen voit tehdä yhteyslomakkeella, sähköpostitse tai aukioloaikoinamme puhelimitse.

Ilmoitathan meille, kun eläimesi löytyy, niin voimme poistaa ilmoituksesi.

POISTA ILMOITUS

Voit ilmoittaa lemmikkisi löytymisestä myös sähköpostilla ja puhelimitse. Muistathan kertoa katoamispäivän, rodun, kissasta värityksen, paikan mistä eläin katosi ja ilmoittajan nimen. Nämä tiedot auttavat meitä poistamaan oikean ilmoituksen. Meillä on satoja katoamisilmoituksia, joiden läpikäyminen vie aikaa.

SEURAATHAN myös itse sivuiltamme löytyneitä eläimiä. Siellä on kuvat kaikista meillä talossa olevista eläimistä. Päivitämme nettisivuja päivittäin, joten ne ovat ajantasalla.

Katoamisilmoituksesi on voimassa 3 kk, jonka jälkeen se poistetaan, jos et ole päivittänyt ilmoitusta. Päivittää voit sähköpostilla sekä puhelimitse tekstiviestillä tai soittamalla. Kerro selkeästi, että päivität ilmoitusta, etkä tee uutta. Muistathan kertoa katoamispäivän, rodun, kissasta värityksen, paikan mistä eläin katosi ja ilmoittajan nimen. Jos 3 kk on kulunut ja ilmoitus on poistettu, voit tehdä halutessasi uuden katoamisimoituksen ja se on voimassa taas 3 kk.

Katoamisilmoituksesta täytyy vähintään ilmetä:
– eläimen katoamispaikkakunta ja kaupunginosa (Helsinki, Viikki), halutessasi voit laittaa lisäksi osoitteen
– katoamispäivämäärä
– eläinlaji ja rotu (koira, kultainennoutaja)
– sukupuoli ja onko leikattu (kastroitu tai steriloitu)
– karvanlaatu (pitkä/lyhyt)
– väritys mahdollisimman tarkkaan, jos mahdollista laita kuva eläimestä mukaan. Säilytämme ja käymme kissojen katoamisilmoituksia väreittäin läpi, joten on tärkeää, että olet ilmoittanut värityksen oikein
– onko eläimellä tunnistetta (tatuointi, mikrosiru, rengas), tunnistetietoja ei ole välttämättömyys laittaa eli mitä esim. tatuoinnissa lukee
– onko eläimellä kaulapantaa, valjaita, hihnaa, vaatteita yms. päällään/perässään
– lisäksi kannattaa laittaa mahdollisesti eläimen ikä, erityistuntomerkit, onko eläin mahdollisesti lajityypilliseen verrattuna (pieni, iso, siro, vankka yms.) Kaikki erityiset tuntomerkit helpottavat tunnistamistamme
– MUISTATHAN LAITTAA YHTEYSTIETOSI, mistä sinut saa parhaiten kiinni.

OLEN KADOTTANUT LEMMIKKINI – YHTEYDENOTTOLOMAKE >>

Internetissä on myös valtakunnallisia sivustoja, jonne voit ilmoittaa kadonneen lemmikkisi. Nämä ovat yksityisiä sivustoja, joihin meillä ei ole mitään kytkentöjä. Eli myös ilmoitusten jättäminen ja poistaminen täytyy tehdä kaikkiin paikkoihin erikseen.

Ilmoituksen tehtyäsi lähde uudelleen etsimään. Arat eläimet piiloutuvat helposti. Niitä kannattaa etsiä yöaikaan, jolloin on rauhallisempaa. Käy läpi kaikki lähialueen puskat ja mahdolliset muut piilopaikat. Voit käyttää houkutteluun voimakkaasti tuoksuvia herkkuruokia ja kutsua eläintä huutelemalla. Jos etukäteen olet opettanut eläimen tulemaan luoksesi esim. syömään päivittäin tietyllä kutsuhuudolla, tämä voi toimia myös karkaamistilanteessa hyvin.

Jos kissa on ollut jo useamman päivän kateissa ja tiedät missä se mahdollisesti liikkuu, kannattaa lainata loukkua eläinsuojeluyhdistykseltä. Loukkuun laitetaan ruokaa ja kun kissa menee nälkäisenä sinne syömään, se sulkeutuu. Loukku täytyy tarkastaa vähintään muutaman kerran päivässä, ettei loukkuun jääneen eläimen tarvitse siellä virua pitkiä aikoja.

Varsinkin pääkaupunkiseudulla on aktiivisesti etsijäkoira toimintaa. Eli jos sinulla on vähänkin tietoa missä lemmikkisi on viimeksi nähty ja jotain missä on hajua lemmikistäsi, voit kutsua paikalle etsijäkoiran. Koira haistaa mihin suuntaan lemmikkisi on lähtenyt ja voi seurata jälkiä. Jälkien seuraaminen on vaikeampaa, mitä kauemmin katoamisesta on.

Ennaltaehkäisy on paras keino lemmikin tallessa ja kunnossa pitämiseen. Olethan muistanut verkottaa, lasittaa tai muuten estää kissasi karkaamisen parvekkeelta tai ikkunoista? Kesä 2010 oli kissojen osalta todella surullinen. Kissoja tippui ja karkasi ennätysmäärä ihmisten tuulettaessa asuntojaan ajattelemattomasti. Todella monet loukkaantuivat vakavasti, jolloin toisinaan välitön eutanasia oli ainoa vaihtoehto tai ne olivat kuolleet välittömästi ja tuotiin meille ruumiina. Kun kerromme ihmisille parvekkeiden ja ikkunoiden vaarallisuudesta, he monesti toteavat, että ei heidän entinen kissansa tai ei heidän kissa ole koskaan sieltä tippunut. Mutta sinne ei tarvitse sattua kuin kerran se perhonen tai lintu, joka houkuttaa kissaa kurkottamaan…