Olen löytänyt eläimen

Kun olet löytänyt irrallaan olevan lemmikin, ota se kiinni ja katsele ympärillesi, voisiko joku lähistöllä oleva olla eläimen omistaja.

Jos eläimellä on kaulapanta, tarkista löytyykö pannasta, joko sisäpuolelta tai ulkopuolella roikkuvasta laatasta tai kapselista, omistajan puhelinnumeroa tai muita tietoja. Odottele jonkin aikaa ja seuraa saapuuko paikalle ihminen joka kaipailee eläintään. Jos paikalle ei saavu omistajaa, kannattaa varsinkin löydetyn koiran kanssa, lähteä kiertelemään lähialueelle ja kysellä vastaantulevilta ihmisiltä ovatko he nähneet sellaista eläintä aikaisemmin, että voisiko omistaja asua lähistöllä.

Tämän jälkeen kannattaa ottaa yhteyttä oman paikkakuntasi löytöeläinpaikkaan. Sieltä saat tiedon omistajasta, jos hän on ehtinyt tehdä ilmoituksen lemmikin katoamisesta. Sieltä saat myös lisäohjeita, kuinka tulee toimia.

Jos sinulla on mahdollisuus ottaa löytynyt lemmikki kotiisi, tuttaviesi tai naapurisi luokse odottamaan omistajan löytymistä, on se helpompaa lemmikin omistajalle. Koska oletettavasti omistaja asuu tai on ainakin ollut liikkeellä samalla alueella ja mahdollisesti etsii juuri sieltä lemmikkiään. Löytöeläinpaikasta annetaan yhteystietosi omistajalle, jos hän ottaa sinne yhteyttä. Jos sinulle on mahdollisuus, kannattaa viedä löytymispaikan lähistölle lappuja lemmikin löytymisestä. Jos et halua siihen laittaa omaa puhelinnumeroasi, niin paikallisen löytöeläinpaikkasi numeron voit siihen laittaa, koska olethan tehnyt sinne jo ilmoituksen. Internetissä on myös sivustoja, joille voi laittaa oman ilmoituksen löytämästään lemmikistä.

Jos omistajaa ei ala kuulua tai et pysty lemmikkiä enää säilyttämään, niin se on parempi toimittaa alueesi löytöeläinpaikkaan. Kannattaa varmistaa, että kyseinen paikka on tuolloin avoinna, ettet käy turhaa reissua.

Vaikka pystyisit lemmikkiä säilyttämään tai haluaisit ottaa sen omaksesi, kannattaa se viimeistään parin päivän kuluttua löytymisestä toimittaa alueesi löytöeläinpaikkaan. Siellä määritellään eläimen väritys, sukupuoli ja rotu, jolloin oikean omistajan tunnistaminen on helpompaa. Lemmikiltä tarkastetaan myös mahdollinen tunnistusmerkintä, on se sitten tatuointi, mikrosiru tai rengas. Löytöeläinpaikan henkilökunta saa omistajatiedot, jos lemmikki on rekisteröity, sille kuuluvaan rekisteriin.

Jos haluat tarjota löytämällesi lemmikille kodin, on parempi, että sijoitus tulee löytöeläinpaikan kautta. Eläinsuojelulain 15§ mukaan entinen omistaja menettää oikeutensa lemmikkiin, sen vietettyä löytöeläinpaikassa 15 vuorokautta. Muutoin entinen omistaja voi vaatia lemmikkiä takaisin pitkänkin ajan kuluttua. Nähneensä sen esimerkiksi asuntosi ikkunasta. Löytöeläinpaikasta saat myös tietää varmuudella eläimen oikean sukupuolen, määritellyn iän, mahdolliset tunnistusmerkinnät rekisteröintiä varten sekä sen hetkisen ulkoisen terveydentilan.